FOLLOWERS NASYID2U

Wednesday, November 7, 2012

ISU PANAS Artikel Bila Penasyid Makan Pasir



Gambar Ehsan Jamal Rafaie
Seringkali saya terdengar ungkapan “Alah apa berkira sangat download2 ni, kira fisabillilah la. Kan nasyid itu dakwah”. Kata-kata yang sangat tak beretika ini menjadi alasan biasa bagi yang gemar mendownload album nasyid di internet.
Ya, memang betul nasyid itu wadah dakwah. Ia memerlukan keikhlasan dan iltizam yang tinggi supaya dapat sampai ke tahap sasarannya. Akan tetapi, alasan diatas bagi menghalalkan cetak rompak dan download sangat tidak munasabah.
Kecanggihan teknologi membuatkan  lagu-lagu boleh didapati ni mana sahaja. Youtube, download di blog, copy dari CD kawan…. Banyak sangat cara untuk menghalalkan duit penasyid yang ‘sampai botak kepala’ nak memikirkannya.
Satu pengetahuan yang wajib semua orang tahu, kos untuk menerbitkan sesebuah album bukannya murah. Sebuah lagu sahaja boleh berharga daripada RM 2000-RM5000.  Manakala untuk membikin full album, kosnya mungkin mencecah RM30,000-RM50,000 termasuk kos cetakan dan promosi. Ya, itu harga yang perlu dibayar oleh artis nasyid kita… Err, macam harga sebiji kereta kan?
Bagaimana untuk menampung kembali kos pembikinan album? Ya, dengan jualan album. Tapi, macamana nak balik modal, andai album yang dihasilkan penat lelah, bukan main senang nak didapati di internet, di pasar malam… Nak harapkan persembahan, itu kalau ada. Kalau yang jenis nak bayar macam taknak bayar?
Nak salahkan lanun cetak rompak? Saya tak fikir isu ini releven. Jika tiada yang membeli, makanya tiadalah permintaan. Hatta sekarang pun rasanya isu download lebih besar daripada jualan cetak rompak. Boleh download tak perlu bayar pun. Kalau nak lagi senang, dengar sahaja di Youtube. Album dah beli?
Zaman sekarang bukan zaman 15 hingga 20 tahun lepas, dimana artis-artis Malaysia ni senang-senang jualannya boleh berdesup sehingga 200,000 unit. Angkara aktiviti haram ini, ada artis nasyid yang keluarkan modal sampai berpuluh ribu, tapi jualannya hanya dapat 3,000 unit sahaja. Itupun, mencungap juga nak jual.
Dakwah pun dakwah juga. Tapi jangan kerana alasan itu, sanggup kita bersikap sambil lewa dengan memberikan alasan yang diibaratkan ‘menabur pasir dalam periuk nasi’ para penasyid.
Sebab itulah tidak ramai penasyid yang sanggup menumpukan sepenuh perhatian mereka dalam dunia nasyid. Jika ada pun, pastinya mereka juga melakukan aktiviti lain yang berlingkar dengan syarikat mereka seperti penerbitan buku, motivasi, jadi duta sana sini dan sebagainya. Selebihnya, perlu keluar makan gaji untuk sara anak bini.
Jika anda tidak mahu artis kegemaran anda ‘makan pasir’, maka sokonglah mereka. Karier mereka terletak pada penyokong mereka.

sumber: Aizat Ikhwan,Munsyeed.com

Album Terbaru bakal terbit Muharram 1434H ini



The Best of Zain Bhikha. Sumber: Inteam Records
Inteam Records Sdn Bhd bakal menerbitkan sebuah album kompilasi seorang lagi artis nasyid luar negara yang terkenal dari Afrika Selatan, Zain Bhikha. Album yang diberi judul The Best of Zain Bhikha bakal menghimpunkan beberapa track lagu terbaik Zain Bhikha di dalam 1 album khas untuk peminat Zain Bhikha di Malaysia.
Inteam Records yang telah mendapat hak edaran eksklusif album ini dikhabarkan bakal menerbitkan album ini di bulan Muharram 1434H. Jadi, kepada peminat Zain Bhikha, nantikan kemunculan album kompilasi terbaik ini.
GarisanMu - Izzat Mahadi. Sumber: Arteffects International

Bekas vokalis kumpulan Mirwana, Izzat Mahadi bakal muncul dengan sebuah album sulung pertama beliau yang berjudul GarisanMu. Judul album ini diambil dari single pertama beliau yang sedang popular dimainkan di radio, laman sosial Facebook dan Youtube. Difahamkan, 8 track lagu bakal menghiasi album sulung Izzat Mahadi ini.
Disamping itu, Izzat Mahadi turut menyediakan satu hadiah istimewa buat peminat yang mengikuti perjalanan karier seni beliau sejak bersama Mirwana dahulu apabila beliau menyanyikan semula lagu hits Mirwana, Aku Tanpa CintaMu dengan susunan muzik baharu olahan Hafiz Hamidun. Nantikan kemunculan album sulung Izzat Mahadi pada bulan Muharram ini. Terbitan Arteffects International.

Sumber - Munsyeed{Dot}Com

Syah Inteam dimasukkan ke Hospital


Mohd Syahril Ab Khalid atau lebih dikenali sebagai Syah Inteam, yang merupakan vokalis kumpulan Inteam, telah dimasukkan ke hospital pada hari ini.
Menurut sumber, beliau dipercayai mengalami bengkak serius di kaki dan menyebabkan demam, serta ditahan di wad untuk didiagnos di hospital sekitar Lembah Klang.
Team NasyidKini mendoakan semoga saudara Syah Inteam pulih sepenuhnya dan kembali ke rutin harian seperti sediakala.
Sumber : Munsyeed.com,nasyidkini

Tuesday, November 6, 2012

Promo Pencarian Himpunan Bakat Nasyid Edisi ke-2

Rabbani Duta Misi Hospital For Gaza


Rabbani di majlis sidang media Makan Malam Amal H4G
Kita sering mendengar dan melihat penderitaan yang dihadapi oleh rakyat Palestin akibat kekejaman tentera zionis yang tidak henti-henti memberi tekanan dan menzalimi rakyat Palestin. Lebih teruk, wilayah Gaza yang dikuasai oleh Hamas menjadi sasaran utama kezaliman dan kerakusan tentera zionis laknatullah dalam memerangi Palestin.
Atas rasa tanggungjawab sesama Islam, Rabbani, selaku kumpulan nasyid paling popular di Malaysia ingin mengajak semua umat Islam di Malaysia untuk bersama dengan mereka dalam misi membangunkan sebuah hospital khas di wilayah Gaza, Palestin. Rabbani telah bekerjasama dengan MAPIM (Majlis Perundingan Islam Malaysia) dan mendapat restu dari bahagian kesihatan OIC, akan membuka tabung khas untuk mengumpul dana bagi pembinaan hospital di Gaza.
Selaku Duta Hospital For Gaza (H4G), Rabbani akan memainkan peranan memberi kesedaran dan mengajak umat Islam di Malaysia untuk sama-sama mengumpul dana bagi tujuan pembinaan hospital yang dijangka akan disiapkan pada tahun 2017.
Mengulas mengenai perkara ini, Rabbani menganggap usaha ini sebagai satu peluang untuk Rabbani berkhidmat dan menyumbang untuk kesejahteraan saudara seIslam di Gaza, Palestin.
“Alhamdulillah, selaku kumpulan nasyid yang berdakwah melalui cabang seni, kami bersyukur dengan peluang yang diberikan kepada kami untuk menyumbangkan kudrat dan apa yang termampu untuk Gaza. Ia adalah peluang terbaik untuk kita semua meraih pahala dan kasih sayang daripada ALLAH SWT.” jelas Azadan Rabbani.
Tambah beliau lagi, “Rabbani akan mengadakan beberapa siri jelajah di beberapa tempat terpilih di seluruh Malaysia untuk menggerakkan usaha ini. Dana yang diperolehi nanti bakal digunakan untuk membangunkan hospital, menyediakan kelengkapan di hospital dan menanggung segala kos operasinya kelak. Kami juga maklum akan kemungkinan hospital ini dibom oleh pihak zionis. Namun, kewujudan sebuah hospital di Gaza merupakan satu keperluan penting untuk penduduk Gaza.”
ajlis Makan Malam Amal Hospital For Gaza (H4G)
Selain dari siri jelajah, Rabbani juga akan mengadakan sebuah Majlis Makan Malam Amal H4G pada 26 Januari 2012. Majlis makan malam amal ini akan menampilkan 2 ikon utama industri muzik Malaysia, kumpulan Rabbani dan Datuk Sharifah Aini. Ia akan diuruskan sepenuhnya oleh Rabbani Production (M) Sdn Bhd dengan kerjasama beberapa pihak yang akan diumumkan dari masa ke semasa.
Kutipan jualan tiket majlis makan malam amal ini nanti akan disumbangkan kepada Tabung H4G. Untuk sebarang maklumat, sila hubungi Rabbani Production di 03 6272 1225.
Sumber -Munsyeed{Dot}Com

PELANCARAN ALBUM "SAMI YUSUF – SALAAM" DI ASIA TENGGARA


 SIARAN MEDIA


SAMI YUSUF – SALAAM


Pelancaran Album Di Asia Tenggara


3 November 2012



 

 The Royale Bintang Damansara, Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Selangor, MALAYSIA. 



Dialu-alukan sebagai pencapaian beliau yang terbesar secara artistik,
 kepadatan dan kepelbagaian dalam kandungan dan seni suara;  Sami Yusuf: 

Album Salaam... hening subuh yang menyelimuti segala ufuk.





Dengan berjuta-juta jualan, Sami Yusuf, tiba di Malaysia pada 3 
November 2012 untuk pelancaran peringkat Asia Tenggara album studio 
beliau yang keempat, Salaam. Album ini dilesenkan secara eksklusif 
kepada Arteffects International (Arteffects Sdn. Bhd.) yang akan menjadi
 tuan rumah kepada Sami Yusuf dan peminat-peminat beliau untuk 'Hi-Tea 
Eksklusif Album dan Sesi Bertemu Peminat’ pada tarikh pelancaran di The 
Royale Bintang Damansara, 2 Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, 47810, 
Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.


 

 
Album ke 4 berjudul   " Salaam " 

Salaam, yang bermaksud keamanan dalam bahasa Arab, akan memberikan 
satu pengalaman yang unik dari sudut ketenangan dan kepuasan; yang 
bertunas dari hubungan di antara pendengar dan Pencipta mereka.


  


Mengandungi enam belas buah lagu, Sami menyampaikan secara bersilih 
ganti, dan menyatukan secara indah dua peranan iaitu penyair dan 
komposer.


Album ini menampilkan duet popular bersama Dato' Siti Nurhaliza 
melalui lagu "You Came To Me", yang membuai pendengar dengan gabungan 
yang indah vokal penuh perasaan dan seruling bambu.

sumber:fenomenasyid

CARTA IKIM.FM Musim Kelima - 04/11/2012 (Minggu 37)


CARTA IKIM.FM Musim Kelima - 04/11/2012 (Minggu 37) 

1. Di Suatu Masa – Mizie Kamis (-) (6)
2. Kunci Syurga – Muhibbain (+5) (11)
3. Doa – Nora (-1) (10)
4. Ujian Hidup – Imam Muda 1 (lagu baru) (1)* 
5. Saat Terindah – Firdaus (-2) (10)
6. Kurnia – Nowseeheart (-) (37)
7. Pejuang Agama – Imam Muda 2 (lagu baru) (1)* 
8. Cahaya Seluruh Alam – AlMawlid (-) (6)
9. Sentiasa BersamaMu – Menhajj (-5) (8)
10. Kau Di Mana – Nowseeheart (lagu baru) (1)* 

Pencalonan Baru 
Muhammad Al-Ameen – Rabbani & Dato’ Siti Nurhaliza* 
Rasul Terakhir – Du’a* 
Cinta Sepi Indah – Destiny* 
Seiring Sehaluan – UNIC* 
Kau Idola – Iq-One* 

Lagu Terkeluar 
5. Itu Ini Begitu Begini – Mirwana feat. Altimet (35 minggu)
9. Penerang Hati – Sixth Sense feat. Saujana (36 minggu)
10. Sahaja Aku Mencintai Mu – Du’a feat. Ustaz Amal (27 minggu)
Semakin Hari Semakin Sayang – Access (pencalonan baru)
Pusaka – Mohram (pencalonan baru)

Tetamu Minggu Ini: Mizie Kamis

Tuesday, October 30, 2012

Ustaz Kazim bersama UNIC Records dengan Tazkirah Muzikal


Siapa yang tidak kenal dengan Ustaz Kazim Elias? Sejak awal kemunculan beliau di laman Youtube telah berjaya menaikkan namanya dari seorang pendakwah dan penceramah bebas kepada seorang yang disegani.
UNICDOTMY Pro Sdn Bhd, baru-baru ini memperkenalkan nada dering pemanggil secara islamik hasil kerjasama dengan Ustaz Kazim sendiri dalam bentuk tazkirah muzikal terbaru.
Aduhai Kekanda, Pasangan Bahagia, Kalau Hati Sudah Suka merupakan antara penyampaian tazkirah muzikal yang bakal menampilkan vokal solo daripada Ustaz Kazim. Tazkirah muzikal ini lain dari yang lain kerana penyampaian secara santai dan bersahaja daripada beliau. Oleh itu nantikan sahaja kemunculan produk terbaru daripada UNICDOTMY Pro Sdn Bhd bersama penceramah dan pendakwah bebas ini di pasaran nanti.
Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut mengenai nada dering pemanggil (caller ringtone) tazkirah muzikal ini, sila hubungi  pejabat urusan UNICDOTMY Pro Sdn Bhd di talian +603-6186 4300 / +603-6177 4225 atau sila layari laman web di www.unic.my. -NK
 Sumber: FB UNICDOTMY,nasyidkini

ISLAMIC PERFORMANCE NIGHT (IPN) datang lagi!!


ISLAMIC PERFORMANCE NIGHT (IPN)  kembali lagi!  Program yang dianjurkan oleh Kelab Nasyid UIAM ini masih mengekalkan kerjasama dengan NasyidFM Media Network sebagai penyiar rasmi.
Butiran lanjut mengenai program ini adalah seperti berikut :
Tarikh : 18 November 2012 ( AHAD )
Tempat : Main Hall CAC, UIA Gombak.
Masa : 8.00 malam – 11.00 malam.
Bertemakan “LIGHT OF LIFE” , Islamic Performance Night yang memasuki tahun kedua penganjurannya merupakan sebuah program yang membawakan konsep hiburan mendidik jiwa. Program ini akan disertai oleh beberapa penghibur nasyid popular tanah air.
Antara yang akan turut membuat persembahan pada malam tersebut ialah Hijjaz, Saujana, UNiC, Mestica, Devotees dan Al-Fateh. Mereka akan menghiburkan para hadirin dengan menyampaikan lagu-lagu hit mereka.
Bagi yang berminat, tiket-tiket boleh didapati pada harga RM13 (pelajar) dan RM18 (selain pelajar). Untuk tempahan tiket , sila hubungi Suffian di talian 013 – 713 8643 dan Hanisah di talian 017 – 443 7280. Layari laman FACEBOOK IPN dan twitter @IPNiium untuk sebarang maklumat lanjut. – NK

sumber:nasyidkini

Monday, October 29, 2012

Khalish kumpulan nasyid terbaru


Khalish masih hijau lagi dalam industri nasyid, merupakan sebuah kumpulan yang terdiri dari 4 orang anak muda iaitu Ady Adzmin, Syarifuddin, Firdaus dan Arshad. Mereka semua masih lagi belajar di Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM), Kuala Sungai Baru, Melaka. KHALISH bermaksud : Ikhlas,Suci,Murni dan Perjuangan.
Mereka masih baru lagi dalam industri ini serta aktif dalam membuat persembahan di Melaka dan diseluruh negara. Namun begitu, dalam kesibukan mereka belajar sepenuh masa, Khalish cuba untuk memberikan komitmen dalam menulis lagu sendiri sebelum melangkah masuk ke studio untuk merakamkan single pertama mereka tidak lama lagi.
Pengalaman mereka dalam mengadakan persembahan nasyid sepanjang tahun 2012 ini antaranya ialah di Seri Negeri Melaka pada 4 Mei 2012, Konsert 1 KUIM anjuran MPP KUIM di Auditorium Pujangga KUIM bersama Azwan Far East dan Hafiz Hamidun, forum bersama Prof. Ridhuan Tee Abdullah juga di Auditorium Pujangga KUIM, Malam Graduan KUIM pada 10 Julai 2012 di Hotel Renaissance Melaka berduet bersama Mawi dengan lagu HambaMu dan beberapa persembahan lain di KUIM.

Khalish bersama Mawi

Persembahan di Konsert 1 KUIM
Dibawah ini video persembahan Khalish semasa Malam Graduan Kuim baru-baru ini, telah dirakamkan oleh salah seorang penonton yang hadir pada majlis tersebut.
Diharap dengan kehadiran mereka ini dapat menyerikan lagi industri nasyid tanahair. Semoga mereka akan terus berjaya dalam menyampaikan dakwah kepada orang ramai melalui nyanyian. -NK
*Sumber: FB Khalish,nasyidkini

Sunday, October 21, 2012

Vast meriahkan industri nasyid


Nama VAST mungkin masih lagi asing ditelinga para penyokong industri nasyid tanahair. Untuk pengetahuan semua peminat nasyid, kumpulan VAST telah pun ditubuhkan pada pertengahan tahun 2011. Nama VAST bermaksud “luas” membawa konsep yang berdasarkan satu arus muzik baru dengan penampilan yang lebih ‘luas’ dan satu revolusi muzik yang baru yang tidak tertumpu hanya kepada satu genre sahaja. Kumpulan ini dianggotai oleh empat orang anak muda yang terdiri daripada saudara Aslam, Aufa, Fendy, dan Ikhwan. Saudara Aslam juga pernah memasuki Akademi Al-Quran musim yang ke-4.
Kumpulan VAST
Penubuhan kumpulan ini sebenarnya di atas idea saudara Megat Nur Shidiq. Beliau merupakan komposer dan merangkap sebagai pengurus VAST. Beliau cuba untuk mewujudkan sebuah kumpulan di bawah naungan beliau dan semua lagu-lagu adalah hasil ciptaan beliau sendiri. VAST mula diperkenalkan  pada 23 september 2012 dengan mengeluarkan single pertama yang bertajuk “Taubatku” adalah hasil ciptaan sepenuhnya oleh Megat Nur Shidiq. Lagu tersebut sudah mula dimainkan di corong-corong radio online seperti NasyidFM dan MBMFM.
VAST masih lagi dalam pembikinan album pertama dan bakal menembusi pasaran tidak lama lagi. Antara lagu-lagu yang akan dimuatkan didalam album berjudul Taubatku, CintaNya, Selawat, Zikir Cinta dan lain-lain lagi.  Konsep yang bakal dibawa oleh VAST adalah muzik pop kontemporari / R&B serta membawa lagu-lagu yang berkonsepkan unsur nasihat dan dakwah. Mari kita hayati lagu Taubatku yang merupakan single pertama dari VAST.
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kumpulan ini sila layari Facebook mereka, VAST atau Vast Nasyeedtv. Semoga dengan kehadiran VAST akan memeriahkan lagi industri nasyid tanahair. -NK
*Sumber: FB VAST, blog Insyadmedia,nasyidkini

4 Album Nasyid Terbaru 2012


Penerbitan album-album nasyid atau ketuhanan ibarat cendawan tumbuh selepas hujan.Boleh dikatakan tahun 2012 ini merupakan tahun paling banyak album nasyid dikeluarkan. Paling tidak pun, kalau tak album penuh, mungkin album single dan mini album yang keluar.

DESTINY BERSAMA RINDU

Kumpulan Destiny bukanlah kumpulan baru. Kumpulan ini ditubuhkan pada tahun 2009 dan pernah muncul dengan album pertama mereka, Destiny. Ketika itu Destiny popular dengan lagu Hati Kata Rindu.

Setelah hampir 2 tahun menyepi diri, Destiny tampil dengan album kedua mereka, Bersama Rindu.Album ini menampilkan 13 buah lagu. Terdapat 5 buah lagu manakala yang lain adalah zikir, bacaan ayat al-Quran, sajak dan bacaan hadith. 5 buah lagu tersebut adalah Cinta Sepi Indah, Bersama Rindu, Kata Maaf, Tandus, Kelopak Sirna.

Album kedua Destiny ini melibatkan beberapa orang komposer seperti Yusof Destiny, Fitri Haris dan Epy Mespedo, manakala lagu dan gubahan muzik juga hasil dari idea Destiny sendiri.

Album ini diterbitkan oleh Wisdom Mind Resources dengan harga RM25.90. Dapatkan melalui FacebookDestiny.

LENTERA AGAMA DARI SEEDRAIN

Perkataan SeedRain diambil daripada Surah al-Waqiah ayat 28 yang bermaksud: "Berada di antara Pohon Bidara yang tidak berduri". Dalam Bahasa Malayu sidrin bermaksud “Pohon Bidara”. Perkataan ini di simbolikkan ke dalam Bahasa Inggeris (SeedRain) dengan maksud “benih yang dibawa oleh hujan”.

SeedRain dianggotai oleh empat orang anak muda. Anggota kumpulan ini telah bermula semenjak dibangku sekolah menengah lagi sekitar tahun 1990-an dengan nama Shoutul izzah dan pada tahun 2010, dengan rasminya SeedRain di tubuhkan. 

Merupakan album pertama kumpulan ini dan telah dijual ke seluruh Malaysia. Album ini diedarkan oleh Rabbani Production (M) Sdn. Bhd. dan SeedRain bernaung di bawah BC Amanah Resources. Lagu-lagu kumpulan ini ialah Mahabbah Rasulillah,Lantera Agama, Al-Quran & Terjemahan, Bonda, Anak Desa, Guruku, Zikir dan Cinta Na'illa. 

Untuk sebarang pertanyaan, jemputan dan sebagainya bolehlah hubungi Pengurus Seedrain iaitu Mohd Jamal Mat Naim di talian 019-967 6976 atau hubungi BC Amanah Resources 09-662 1792.

FIRAST CUBA NASIB



Kalau sebut nama Firast, mungkin ramai tak kenal. tapi kalau sebut Ustaz Manis pasti ada yang kenali. Sebelum ini Ustaz Manis lebih bergerak secara solo. Namun untuk kali ini, UstazManis tampil bersama kumpulannya, Firast menerusi album sulung mereka, Qudus Kasihmu.

Album ini diterbitkan oleh oleh Manis Edutainment dan diedarkan secara bersama melalui UNIC Records.

SOUTUL IMTIYAZ SYURGA MAHABBAH

Berasal dari SM Raja Dr. Nazrin Shah, Soutul Imtiyaz membuat percubaan pertama dengan tampil bersama album Syurga Mahabbah. Soutul Imtiyaz merupakan salah sebuah kumpulan nasyid yang terkenal di sekitar Perak dan sering kali menyertai pertandingan-pertandingan nasyid seperti Bintang Nasyid Mu'min 2012.

Album tersebut diterbitkan secara bersama Paradise Productions milik kumpulan Paradise. Album ini juga merupakan produk pertama dari Paradise Production.

Album Syurga Mahabbah menampilkan lagu-lagu seperti Al-Quran Panduan Insan,Akidah Kukuh Sahsiah Gemilang, CiptaanNya, Halawatul Iman, Syurga Mahabbah dan Inilah Fitrahnya feat Paradise. Harganya cuma RM16.90

Dapatkan album Soutul Imtiyaz dengan menghubungi 0132227263(Shafuan) atau 0136433259(Roslan).

Semua album ini boleh juga didapati melalui Kedai Nasyid Online.- STUDIOKINI

sumber:Studiokini

Sekitar Anugerah Industri Muzik ke-19 (AIM 19)




Anugerah Industri Muzik ke-19 (AIM 19) kembali sekali lagi untuk tahun 2012 bagi memberi penghargaan kepada karyawan muzik negara kita yang telah bertungkus lumus sepanjang tahun ini. 

Sebanyak 16 kategori dipertandingkan secara keseluruhan tetapi hanya beberapa kategori yang menjadi fokus kita. Sudah tentu kategori yang menjadi perhatian para pengkarya nasyid tanah air adalah kategori Lagu Nasyid Terbaik selepas ketiadaan kategori Album Nasyid Terbaik yang dimansuhkan mulai tahun lalu. 

Untuk AIM 19, kategori Lagu Nasyid Terbaik dikuasai oleh Hafiz Hamidun dengan 3 lagu gubahan beliau dicalonkan. Lagu-lagu tersebut adalah lagu bertajuk Allah (karya sepenuhnya oleh Hafiz), Asmaulhusna (nyanyian Mawi) dan GarisanMu (Izzat Mahadi, bekas anggota Mirwana). 2 lagi lagu dalam kategori ini adalah lagu Doa daripada Nora dan Erti Al Fatihah nyanyian Voices of Ummi. Lagu GarisanMu dan Doa sebelum ini pernah mendapat tempat dalam Carta Ikim.fm.

Hafiz Hamidun turut dicalonkan dalam kategori Rakaman Album Terbaik menerusi album hit beliau ‘Zikir Terapi Diri’. Kategori yang sama turut menyaksikan pencalonan Nora menerusi album terbaru beliau, Hikmah. Album Hikmah juga turut dicalonkan dalam kategori Album Terbaik bagi AIM 19. 

Sementara itu, kumpulan Firdaus yang baru sahaja menghasilkan album terbaru mereka berjudul ‘Saat Terindah’ turut menerima 2 pencalonan menerusi kategori Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu (lagu Saat Terindah) dan juga Video Muzik Terbaik (lagu Kerna-nya Aku Menolakmu). 

Pencalonan penuh untuk kategori yang melibatkan artis dan lagu nasyid/ketuhanan adalah seperti berikut: 

Lagu Nasyid Terbaik 
Asmaulhusna – Mawi 
Allah – Hafiz Hamidun 
GarisanMu – Izzat Mahadi 
Doa – Nora 
Erti Al Fatihah – Voices of Ummi 

Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Lagu 
Saat Terindah – Firdaus 
Seperti Dulu – Forteen 
Kerana Kasihmu – GX4 
Main Jauh-jauh – Prince of Pop 
Sesaat Kau Datang – Sleeq feat. Ramlah Ram 

Album Terbaik 
Sang Enemy – Hujan 
Hikmah – Nora 
Take Off – Pesawat 
Salam Musik – Salam Musik 
Stay-C – Stacy 

Rakaman Album Terbaik 
Zikir Terapi Diri – Hafiz Hamidun/CL Toh 
Raja Pop 2 – Jamal Abdillah/Eddie Slam/ Greg Henderson/ Voodoo/Illegal 
Menggoda – Kat Hassan/ Edrie Hashim/Manusia Putih/Cat Farish 
Hikmah – Nora/Rahmad Ayob 
Perjalanan – Shanel/Azlan Abu Hassan/Lee Stephen/ Arief Renald 

Video Muzik Terbaik 
Kerana-nya Aku Menolakmu – Firdaus 
Bila Seharusnya – Goldfish and Blink feat. Noh Salleh 
Pelangi Senja – Stacy 
Terlalu Mencintaimu – Suki Liow 
Sparkle – Yuna 

AIM 19 akan dilangsungkan pada 17 November 2012 ini.
Senarai lengkap pencalonan bagi AIM kali ini boleh dilihat di sini.

CARTA IKIM.FM Musim Kelima - 21/10/2012 (Minggu 36)


CARTA IKIM.FM Musim Kelima - 21/10/2012 (Minggu 36) 

1. Di Suatu Masa – Mizie Kamis (-) (5)
2. Doa – Nora (+7) (9)
3. Saat Terindah – Firdaus (+3) (9)
4. Sentiasa BersamaMu – Menhajj (+4) (7)
5. Itu Ini Begitu Begini – Mirwana feat. Altimet (-) (35)
6. Kurnia – Nowseeheart (-2) (36)
7. Kunci Syurga – Muhibbain (-) (10)
8. Cahaya Seluruh Alam – AlMawlid (+2) (5)
9. Penerang Hati – Sixth Sense feat. Saujana (-7) (36)
10. Sahaja Aku Mencintai Mu – Du’a feat. Ustaz Amal (-7) (27)

Pencalonan Baru 
Kau Di Mana – Nowseeheart
Semakin Hari Semakin Sayang – Access
Pusaka – Mohram
Ujian Hidup – Imam Muda 1
Pejuang Agama – Imam Muda 2

Lagu Terkeluar 

Tetamu Minggu Ini: Seedrain

Carta Ikim.fm tidak akan disiarkan minggu depan bagi memberi peluang kepada program-program khas sempena Hari Raya Aidil Adha.

Tuesday, October 16, 2012

Habib Syech Malaysia Tour 2012


Habib Syech merupakan seorang pelantun Qasidah yang berasal dari Solo, Indonesia. Beliau dikenali di Malaysia dengan Qasidah Ya Hanana dan Sholatun, akan datang ke Malaysia pada 20-23 Oktober 2012 ini.
Habib Syech akan menyampaikan tazkirah dan qasidah di 3 lokasi utama iaitu:
20 Oktober 2012 (Sabtu) – Masjid Asy-Syakirin. KLCC
21 Oktober 2012 (Ahad) – Dataran MBMB, Melaka
22 Oktober 2012 (Isnin) – Dewan Besar UPSI, KSAS, Proton City, Tanjung Malim, Perak
Jemputlah datang beramai-ramai untuk memeriahkan lagi program tersebut.
Habib Syech Malaysia Tour 2012
  
Mari kita hayati alunan qasidah Ya Hanana daripada Habib Syech Asseggaf. -NK

sumber:nasyidkini

Monday, October 15, 2012

Album Terbaru Hijjaz Records::The Best Of Hijjaz Records Artiste


Hijjaz adalah satu nama besar yang tak perlu lagi diperkenalkan. Sejak 1997, mereka bukan sahaja bertanggungjawab merintis dunia nasyid kotemporari bersama Raihan Dan Rabbani, malah turut membuka jalan yang luas kepada lebih lima penasyid lain yang bernaung dibawah Hijjaz Records.
Walau industri muzik tanah air masih gawat dan suram, namun mereka tetap bersemangat berkarya, terutama dalam mengetengahkan bakat-bakat bau yang dilihat mampu memeriahkan lagi  industri tanah air.
Terbaru, mereka menerbitkan sebuah kompilasi khas, The Best Of Hijjaz Records Artiste’ yang menampilkan koleksi terbaik artis naungannya yang dibarisi oleh Hijjaz, Inteam, UNIC, Mestica, Ae-man, Suhaimi Saad, Diana Naim, Saujana, Azhan dan Amar.
Menurut kenyataan media yang dikeluarkan oleh pihak Hijjaz Records album yang mengandungi 17 lagu ini turut menampilkan dua buah lagu iaitu Selagi Ada Waktu (Hufaz) dan pendatang baru, Damia dengan lagu Duhai Hati yang diberi nafas baru.
“Jika diperhatikan, lagu-lagu yang  dihimpunkan dalam The Best of Hijjaz Records Artiste adalah merupakan lagu-lagu hits setiap artis nasyid yang ditampilkan dan HRSB mengambil kira kualiti dan susunan track demi track menjadikan album ini album kompilasi terbaik nasyid yang dihasilkan”Ujar jurucakap Hijjaz Records Sdn Bhd, Norfaezah Nasrudin.
Menurutnya lagi, seleksi lagu yang termuat didalam kompilasi ini bukanlah yang selalu diputarkan di radio, namun ia dipilih berdasarkan kekuatan yang ada pada lagu itu sendiri.
Lagu-lagu yang dimuatkan dalam album ini adalah :

  1. Belaian Ibu – Hijjaz.
  2. Selagi Ada Waktu -Hufaz ( Artis Baru )
  3. Ku Milikmu – Azhan Atan
  4. Anak Soleh – Ae man
  5. Layar Keinsafan – Mestica
  6. Kembara – Saujana
  7. Langkah Tercipta – UNIC
  8. Zapin Zikir – Suhaimi Saad
  9. Bicara Kata – Inteam
  10. Sebuah Pertemuan – UNIC
  11. Kalimah Utama – Hijjaz
  12. Wajah Suci – Mestica
  13. Epilog Rindu – In-Team
  14. Amani – Amar
  15. Lukisan Hati – Diana Naim
  16. Kembara Ilmu – Suhaimi Saad
  17. Duhai Hati (versi baru) – Damia (Artis Baru)

Sesuai bagi peminat industri nasyid, dapatkanlah album ini di pasaran dengan harga
RM 25.90.

sumber: munsyeed.com

Sunday, October 14, 2012

HBN Edisi Kedua Kini Kembali!




Peluang untuk menyertai projek Himpunan Bakat Nasyid (HBN) Edisi Kedua kini dibuka. Setelah kejayaan penerbitan album HBN Edisi Pertama, Jaringan Masry Enterprise (JME) membuat keputusan untuk meneruskan lagi projek HBN bagi Edisi Kedua.

Album Himpunan Bakat Nasyid(HBN) adalah sebuah projek untuk menghimpunkan artis artis nasyid baru dan lama didalam satu album kompilasi yang mana setiap penyertaan hanya mengeluarkan modal yang sederhana untuk kos penerbitan,setelah kejayaan penerbitan Album Himpunan Bakat Nasyid Edisi Pertama 2012,kini kami kembali dengan pencarian bakat bakat nasyid dengan album HBN edisi kedua,terbitan JME (Jaringan Masry Enterprise) dan ICP Studio.

Projek HBN ini boleh dijadikan salah satu platform buat mereka yang berminat dalam nasyid untuk menonjolkan diri mereka dalam arena nasyid yang lebih besar.

Kepada yang berminat, hubungi pengurusan JME bagi menyatakan hasrat anda!. Layari blog rasmi HBNserta Facebook HBN untuk makluman lanjut.
sumber:Studiokini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...